Aan de hand werken

DSC_1686bHet aan de hand werken is een trainingsmethode die gebruikt wordt binnen de klassieke opleiding van een paard. Bij deze manier van trainen lopen we bij het hoofd of bij het schouder van het paard. Het doel van het aan de hand werken is op de eerste plek het gymnastiseren van het paard met als hoofd doel het rechtrichten van het paard. Hier bin wordt bedoelt dat het paard zowel verticaal als horizontaal recht loopt.

 

Dit is de basis die nodig is voor het verdere dressuurwerk. Aan de hand werken is een trainingsmethode die voor ieder paard geschikt is. Voor jonge paarde is het een fijne onbelaste voorbereiding op het werk onder het zadel. Ze leren op een onbelaste manier op een correcte manier te lopen. Ook voor paarden al in training is aan de handwerken een fijne aanvulling. Het kan gebruikt worden als ontspanningstrainen voor een rustige dag maar ook om als voorbereiding te dienen. Met het werk aan de hand kan het paard de alle oefeningen tot aan de hoge dressuur onbelast aanleren waardoor het aanleren onder het zadel eenvoudiger is.

Naast het trainen van ‘gezonde’ paarden is het werk aan de hand zeer geschikt voor paarden herstellende van blessures of met chronische blessures als artrose. Doordat de nadruk ligt op het rechtrichten en het goed verdelen van het gewicht over alle benen wordt het paard gelijkmatig belast wat een goede basis is voor de opbouw na een blessure. Bij paarden met chronische blessures is vaak te zien dat deze paarden een aangepaste manier van lopen hebben ontwikkeld waardoor er vaak zeer onevenredige belasting van het lijf ontstaat. Door het aan de hand werken kan het paard onbelast om nieuw geleerd worden om op een correcte manier te bewegen.

Al met al is het aan de hand werken geschikt als het leggen van een correcte basis, als ondersteuning bij training, als voorbereiding op werk onder het zadel maar ook zeker als losse training met als hoogst haalbare de hogere dressuur oefeningen als piaffe en passage.

DSC_1686b