Clickertraining

 

Clickkertraining is al een oude vorm van trainen die vaak herkent wordt als het effect van Pavlov. Clickertraining komt voort uit het behaviorisme en valt onder de operante conditionering. Kort gezegd komt het erop neer dat er alleen op het positieve gedrag in gegaan wordt. Alles wat goed gaat wordt beloond en het geen wat ongewenst is wordt genegeerd. Je bent dus op een zeer positieve manier aan het trainen. Dit geeft het paard zelfvertrouwen en zal het leuk vinden om mee te werken en zal in het werk ook mee gaan denken.

Met clickertraining wordt er gebruik gemaakt van een beloningssignaal. Dit kan de klik van een clicker zijn maar ook een woordje of een tongklik. Het paard leert dat het beloningssignaal aangeeft ‘Dat is goed’ en dat er dan een (voedsel) beloning plaatsvindt. Door gebruik te maken van het beloningssignaal kan er heel duidelijk aangegeven wordt wat het paard op dat moment goed is.

Bv. Een paard leert de Jambette, hierbij moet het paard zijn been steeds hoger optillen. Met gebruik van het beloningssignaal kan een precies moment aangeven worden. In dit geval eerst het optillen van het schouder, vandaar uit het strekken van het been en uiteindelijk het stilhouden van het been op hoogte. Doordat er alleen een signaal klinkt wanneer de oefening beter wordt uitgevoerd wordt het paar enthousiast en zal zelf mee geen denken de en oefening groter maken.

In het voorbeeld wordt en gesproken over een oefening uit de vrijheidsdressuur hiervoor is het gebruik van de clicker erg makkelijk. Echter is clickertraining voor alle vormen van training geschikt. Zo kan het gebruikt wordt bij werk op de grond, rijden en kan het ook heel goed gebruikt worden ter voorbereiding op handelingen bij de dierenarts of het geven van de wormkuur. Kortom een zeer veelzijdige manier van trainen.

Nu heerst er vaak een vooroordeel over het trainen met voedselbeloning bij een paard. Dit omdat paarden vaak gaan schooien. Dit is het geval als het paard uit het ‘niks’ een voedselbeloning ontvangt. Doordat bij clickertraining het paard leert dat het beloningssignaal een beloning betekent weet het paard ook dat hij anders niks krijgt. Zo kan je een paard zelfs leren op te houden met het opeisen van eten of beloning. Ze krijgen immers niks als er geen beloningssignaal klinkt.