Grondwerk

IMG_5963

Een zeer breed begrip. Grondwerk, iedereen verstaat er wat anders onder, de een vind het lopen met het paard en de basis opvoeding al grondwerk en de ander heeft het met grondwerk over het in vrijheid werken met een paard. Hieronder zal ik in gaan op mijn idee bij grondwerk.

Zoals al gezegd is grondwerk een breed begrip maar in mijn ogen begint grondwerk al bij de basisopvoeding.

 Basisopvoeding

Voor een fijne omgang met u paard is er een duidelijke basis nodig die in de gehele omgang met het paard weer terug komt. De basis omgang is de afstemming op elkaar en het wederzijds respect. Het paard leert afstand houden en u ruimte te accepteren. Tevens leert u hoe op een fijne en duidelijke manier te communiceren met u paard. U paard leert op een goede manier te reageren op u hulpen.

Vanuit deze basis kunt u verder met grondwerk. Dit kan op vele manieren te denken aan het aanleren van hulpen waarop u het paard kan sturen in zijn beweging. Bv. Voorwaarts, zijwaarts enz. Dit kan zover uitgebreid worden als u zelf wil. Hieronder zal ik dan ook een aantal uiteenlopende voorbeelden geven van grondwerk.

Voorbeeld 1:

Jonge paarden kunnen nogal moeite hebben met hun lijf en vind het moeilijk hun benen een lijf in te schatten kwa grote. Dingen die hierbij vaak ontstaan zijn hoeven op de tenen van de baas, een paard wat omdraaien erg moeilijk vind. En het zijwaarts wijken is dan helemaal lastig. Grondwerk kan hierbij een grote bijdrage hebben. Wanneer u het paard voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse hulpen aanleert kan u met kleine stapjes de oefeningen steeds moeilijker maken met bv het gebruik van balkjes, pionen, zijltjes enz. Langzaam zal het paard bewuster worden van zijn lijf en daar beter mee leren omgaan.

Voorbeeld 2

IMG_0044Een paard is snel bang voor verschillende dingen. De alom bekende bakkabouters, iedere keer loopt u tegen de frustratie aan dat het paard angstig is en u niet toe komt aan een leuke ontspannen training. Met grondwerk kan u van u soms angstige paard een stoer paard maken. Door op de grond het paard op een veilige en vertrouwde manier kennis te laten maken met ‘enge’ dingen kan het paard leren op u te vertrouwen. Door dit vertrouwen kan u het paard aangeven dat niets niet eng is.

 

 Voorbeeld 3

U paard loopt in vrijheid met u mee in de bak en u kunt daarin het tempo en houding bepalen. Natuurlijk is het dan een uitdaging het paard verder te ontwikkelen en zo in vrijheid te kunnen gymnastiseren. Van de basis van ontspanning en nagevelijkheid tot de verzameling en zijgangen kunnen uitgevoerd worden in complete vrijheid.

Drie voorbeelden van grondwerk. De mogelijkheden zijn oneindig, en eigenlijk valt alles wat je met je paard doet zolang je er naast staat onder grondwerk. Dit kan zowel aan het halster/kaptoom als in complete vrijheid. Kortom een weg om te ontdekken en te ontwikkelen samen met u paard. Een wondere weg waarin u verrast zult worden.

IMG_5874