(Bitloos)rijden

RijdenHet rijden van een paard kennen we natuurlijk allemaal en iedereen heeft hier zijn eigen mening en gedachten over. Belangrijk is dat we ons realiseren dat een paard niet gemaakt is om erop te gaan zitten en dat het dus onze taak is om ervoor te zorgen dat dit kan op een voor het paard comfortabele manier. Naast goed passende tuigage is vooral de training erg belangrijk. Zowel die van het paard als die van de ruiter. Voor het paard is het belangrijk dat hij leert op een soepele en atletische manier te bewegen onder de ruiter waarbij het paard recht en ontspannen vanuit de achterhand loopt. Daarvoor is het belangrijk dat ook de ruiter op de juiste manier op heg paard zit en mee kan zijn in de beweging van het paard.

 Tuigage

Om bovenstaande te bereiken is het niet van belang met wat voor tuigage of juist zonder tuigage gereden wordt. Dit is afhankelijk wat de combinatie van paard en ruiter prettig vinden en wat voor de combinatie werkt. Dit kan dus ook bitloos en zonder zadel maar ook met zadel en bit is dit mogelijk. De tuigage is niet het geen wat bepaald hoe het paard loopt. Belangrijker is de samenwerking tussen ruiter en paard waarbij de ruiter het paard duidelijk begeleid naar het ontspannen en actief op de achterhand lopen.

 Communicatie ruiter en paard

Met neckrope rijdenOok bij het rijden is het zeer belangrijk te beginnen bij de basis waarbij het paard leert zijn gewicht en het gewicht van de ruiter over vier benen te verdelen en daarbij zijn rug iets kan opbollen om zo de ruiter beter te kunnen dragen. Belangrijk is dat de ruiter het paar met zijn hulpen en houding hierbij helpt. Over de hulpen die gegeven worden bij het rijden zijn de meningen zeer uiteenlopend. Zelf streef ik erna op een zo simpel en duidelijk mogelijke manier te communiceren met het paard. Wanneer er een overvloed aan hulpen gegeven wordt is het voor het paard niet duidelijk waar hij wel en niet op zal moeten reageren. U als ruiter zal zich dus erg bewust moeten worden van de hulpen ie u geeft. Deze samen werking resulteert in een fijne samenwerking tussen u als ruiter en u paard.

 

 

Doel bij het rijden

Het grootste doel bij het rijden binnen welke tak van de paardensport dan ook is het rijden van een soepel atletisch bewegend paard wat fijn met de ruiter samenwerkt. Allereerst is het hierbij belangrijk dat het paard lekker voorwaarts en recht beweegt waardoor het paard zijn hals kan laten zakken en zijn rug kan bollen. Dit zorgt er weer voor de achterhand actiever wordt. Door naast het voorwaarts bewegen veel gebruik te maken van veel zijgangen in verschillende vormen zal het paard in alle opzichten soepeler worden en met meer gemak gaan bewegen. Ook stimuleren de zijgangen het onder de massa brengen van de achterhand. Vanuit deze basis kan er langzaam aan gewerkt worden richting meer en meer verzameling. Hierbij is het rijden van overgangen en het voorwaarts blijven denken en rijden wel erg belangrijk. De basis zoals hierboven beschreven is de basis die in elke tak van de rijdende paardensport belangrijk is namelijk een soepel en atletisch bewegend paard.

Angst bij het rijden

Heel veel mensen hebben in meer en mindere maat angst bij het rijden. Veelal zorgt dit ervoor dat u als ruiter met stress te paard gaat en dat het ontspannen genieten van het rijden er lastig is. Ook heeft dit vaak invloed op het paard die gespannen gaat lopen of zelfs gaat schrikken op wegrennen. Samen komen ruiter en paard dan in een vicieuze cirkel. Dit is niks om u voor te schamen en het ie zeker mogelijk om stapsgewijs vertrouwen te krijgen in het paard en het rijden. Veelal komt angst voor uit het gevoel geen controle te hebben over het paard of dat het paard ineens gek gaat doen. Van belangrijk is dan ook het gevoel van controle over het paard. Dat u degene bent die met het paard kan communiceren en u het gevoel krijgt het paard te kunnen controleren in elke situatie. Door weer bij het begin te beginnen en stapsgewijs op te bouwen naar meer uitdaging zorg ik in samenwerking met u voor een vertrouwde basis van waaruit verder gebouwd kan worden naar het doel wat u voor ogen heeft.