Visie

IMG_7621Mijn streven is te werken op basis van vriendschap en wederzijds respect en bovenal plezier voor beide. De basis van vriendschap en respect zorgt ervoor dat het paard in staat zijn eigen initiatief te tonen wat weer zorgt voor een grote inzet. Als trainer en eigenaar is het natuurlijk erg fijn om met een enthousiast paard te werken. Ten alle tijden zal hierbij rekening gehouden worden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het paard. Streven is het paard vitaal en gezond te trainen binnen de tak van paardensport die u wens.

 

Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Paard als kuddedier

Wat bij ons allemaal natuurlijk bekend is, is dat een paard een kuddedier is. In een kudde heerst de overtuiging om voor altijd ‘wij’ te zijn om simpel weg te kunnen overleven. Dit is alleen te realiseren door een goede samenwerking. Binnen de kudde wordt gezorgd voor veiligheid, rust en het delen van kennis, te denken aan plezier, spelen onderling, de eerste levensbehoefte enz. Een zeer complexe samenleving die geleid wordt in gedeeld leiderschap. Een leidende merrie die de kudde leid en de leidende hengst die de kudde beschermd. Om dit alles binnen de kudde instand te houden communiceren paard met lichaamstaal of terwijl non-verbale communicatie met enkel af en toe enkele geluiden.

Vanuit deze kennis is het dus duidelijk wat voor sociale dieren paarden zijn. Wij als mens, trainer, en verzorger kunnen hier op een natuurlijke manier gebruik van maken.

Om op basis van vriendschap en wederzijds respect te werken met je paard is natuurlijk erg leuk, maar als we kijken naar het functioneren in de kudde is hierbij het leiderschap van belang. Als basis is het dan ook belangrijk hier aandacht aan te besteden. Dit houdt dan ook in dat het belangrijk is samen

‘omgangsregels’ af te stemmen. De basisomgang gebaseerd op wederzijds respect houdt in dat het paard op u als eigenaar kan vertrouwen, u bent de veilige haven en u bent te vertrouwen. Anderzijds is het belangrijk dat u respect heeft voor het paard, en het paard voor u. We willen toch niet dat een paard in enthousiasme over u heen rent.

Al met al is het dus erg belangrijk om als basis een fijne omgang met u paard te creeren. Vanuit deze basis zijn de mogelijkheden oneindelijk. Het samen werken als in een kudde kan beginnen tussen u als mens en u paard. Samen met plezier kan er gewerkt worden aan krijgen van gezamenlijke kennis in welke tak van paardensport dan ook. Of dit nu is in de dressuur onder het zadel of bij werk in vrijheid.

Zoals al bekend is een paard erg gericht op lichaamstaal. Wanneer u zich daarvan bewust bent kunt u hiervan gebruik maken. Bij bovengenoemde visie op het trainen van paarden is lichaamstaal de rode draad. Iedere lichaamshouding en uiting roept een reactie op van het paard waardoor er met subtiele hulpen van lichaamstaal gewerkt kan worden.

In de genoemde categorieën zal ik meer ingaan op de manier van trainen specifiek bij die richting in de paardensport.

Hierboven genoemd is een korte omschrijving van mijn visie op het trainen van paarden. Deze visie is gebaseerd op opgedane kennis van het paard in het algemeen en praktijkervaring met vele paarden.

IMG_1434