Vrijheidsdressuur

10475525_10202354470775258_554110844944702182_nVoor vele mensen staat vrijheidsdressuur bekend als het aanleren van kunstjes aan het paard. Vaak wordt dit gezien als geheel doelloos en simpel tijdverdrijf. Natuurlijk is het zo dat het grotendeels aanleren van leuke kunstjes is. Maar dat is niet het enige wat vrijheidsdressuur toevoegt aan de training van u paard. Wanneer een groot aantal oefeningen correct aangeleerd zijn hebben deze invloed op een heleboel spiergroepen. Dit zorgt voor een soepel en steeds sterker paard. Dit doordat de spieren aan de ene kant opgerekt worden en aan de andere kant gebruikt voor balans en evenwicht wat zorgt voor het steeds sterker worden.

Bij vrijheidsdressuur train ik in de meeste gevallen met behulp van een clicker. Een manier van positieve gedragstraining. Door gebruik te maken van de clicker kunt u met de juiste timing heel duidelijk maken wat u van het paard verwacht. Voor het paard is dit een hele duidelijke manier van trainen. De clicker wordt altijd gebruikt in combinatie met een voedsel beloning. Maar juist door het gebruik van de clicker is het voor u en het paard heel duidelijk wanneer de voedselbeloning gegeven wordt. Zelfs zo duidelijk dat het schooien van paarden afgeleerd kan worden. Op het gebruik van de clicker zal ik verder ingaan onder het kopje clickertraining.

Naast de lichamelijk training van je paard vrijheidsdressuur ook mentaal een goede training voor het paard. Door het aanleren van de oefeningen leert het paard meedenken en in stapjes toe werken naar het uiteindelijke doel. Voordeel hiervan is dat het paard mee leert zoeken naar het geen gevraagd wordt.

Vrijheidsdressuur is naast het trainen van de spiergroepen en het bieden van uitdaging voor het paard vooral ook erg leuk om met u paard te doen. Samen plezier maken en gekke dingen aanleren. Enkele voorbeelden zijn: apporteren, kusje geven, waterpistool schieten, schilderen en natuurlijk de prachtige klassieke oefeningen als een buiging, compliment enz.

Vrijheidsdressuur is natuurlijk erg leuk voor gezonde paarden maar ook paarden met een blessure of paarden met stalrust door een blessure kunnen vrijheidsdressuur doen. Bij paarden met een blessure is het vaak zo dat er maar zeer beperkt bewogen mag worden of in sommige chronische gevallen nooit meer aan het werk mogen. Om dan toch nog wat met u paard te doen is vrijheidsdressuur erg leuk. U kunt toch iets doen en u geeft u paard weer een uitdaging. De oefeningen kunnen eenvoudig aangepast worden aan de blessure.

Kort gezegd is vrijheidsdressuur een leuke training ter aanvulling op andere trainingen maar is ook een erg leuk op zichzelf staande training voor lichamelijke en mentale ontwikkeling van het paard. Een uitdaging voor paard en trainer.

10541972_10202354472375298_7338147950272862957_n