Wie ben ik

562208_3386860322424_356632906_nIk ben Nelleke Hienekamp en geboren in het jaar 1987, al vanaf jongs af aan ben ik altijd geintresseerd geweest in dieren. Zo was het voor mij dan ook logisch om na de HAVO te kiezen voor een dier gerelateerde studie en de keus viel op Dier en management aan het van Hall instituut in Leeuwarden. Na twee jaar kwam ik erachter dat dit niet de studie was het waar ik verder mee zou kunnen en ben ik overgestapt op de studie Creatieve therapie in de richting Beeldend en ben ik in 2012 afgestudeerd als Vaktherapeut beeldend. Vanaf dat moment ben ik werkzaam als begeleider op een zorg en therapie centrum waar ik de mogelijkheid heb gehad om paarden begeleiding en therapie samen te voegen.

 

Mijn paardenleven

Op mijn 12de ben ik begonnen met paarden en paardrijden. Na jaren manegeles en vele bijrijpaarden kreeg ik de geweldige kans om onder goede begeleiding wedstrijden te gaan rijden. Een geweldige tijd waarin ik veel geleerd heb en uiteindelijk tot de L2 ben gekomen.

 

Altijd al heb ik de intresse gehad in meerdere takken van de paardensport buiten het ‘traditionele’ rijden. Door de jaren heen heb ik veel gelezen en overal veel geleerd door te kijken en me te verdiepen in de mogelijkheden binnen de verschillende takken. Onder andere werk op de grond en vrijheidsdressuur trokken mijn aandacht. Ook kwam ik meer en meer in aanraking met het mennen. Stromingen waarin mijn interesse groeiden waren o.a. De klassieke dressuur met daarin het aan de hand werken en het lange lijnen werk, delen van Parelli, horse agility enzovoorts. Echter heb ik altijd uit alle stromingen delen gehaald en heb ik me nooit geheel toegelegd aan een stroming. Dit omdat ik denk dat er overal wat moois en bruikbaars in te vinden is voor alle verschillende karakters binnen de paarden wereld.

 

Met vele paarden en pony’s heb ik mijn kennis in ervaring om mogen zetten. Vele verschillende paarden en pony’s met zeer uiteenlopende karakters hebben de revu gepasseerd.

 

Liggen

Naast de grote interesse in verschillende takken van de paardensport en de verschillende trainingsmethodes was ik ook graag degene om anderen te helpen met problemen waar tegenaan gelopen werd. Door de tijd heen heb ik op vele manieren mensen geholpen en lessen gegeven. Onder andere heb ik jaren ‘les’ gegeven aan een groep kinderen tussen de 4 en 7. Een erg leuke tijd waarin de les vooral draaide om een leuke veilige en vrije omgang met pony’s. Tevens heb ik meerdere mensen individueel begeleid op zeer uitlopende vlakken te denken aan gedragsproblemen van paard/pony of angst van de eigenaar in de omgang en met rijden van het paard.

 

Sinds Juli 2010 ben ik op bijzondere manier eigenaar geworden van een toen 3,5 jarige tinkerhengst Jonas. Vanaf dag een was dit mijn paardenvriend. Helaas hebben we door een complicatie bij de castratie een hectische kennismaking gehad. Maar de zorg die nodig was heeft er ook voor gezorgd dat wij nu een ongelofelijk groot vertrouwen in elkaar hebben.

 

Nu enkele jaren later is Jonas van een slungelige peuter die niks kon veranderd in een stoer zelfverzekerd paard die het liefst iedere dag aan het werk is. Met Jonas doe ik aan vele verschillende takken van de paardensport, bv. Rijden(dressuur, western zowel met als zonder bit), aan de hand werken, lange teugelen, Vrijheidsdressuur, Horse agility en verschillende manieren van dressuur op de grond maar bovenal alles wat we leuk vinden!

 

Naast het trainen van Jonas is het delen van kennis en ideeën over de omgang en training van het paard waar ik mij graag voor inzet. Daarnaast zet ik vanuit mijn therapeutische achtergrond een paard graag in als middel voor het geven van therapie. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de spiegelende werking van het paard. Dit alles doe ik dan ook met veel plezier en toewijding.

10626654_10202759325056362_5192698770387700575_n